Ημερίδα του προγράμματος «Δίκτυο Σχολείων Έρευνας», με τίτλο ‘Διευρύνοντας τους ορίζοντες: Έρευνα και Σχολείο’.

Ημερομηνία: 
2013.05.02

 Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, η 1η Ημερίδα του προγράμματος «Δίκτυο Σχολείων Έρευνας», με τίτλο ‘Διευρύνοντας τους ορίζοντες: Έρευνα και Σχολείο’Συμμετείχαν περίπου 200 Εκπαιδευτικοί, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, Σχολικοί Σύμβουλοι και μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΘ καθώς και η υπεύθυνη Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της περιφέρειας Θεσσαλίας.... 

 Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από περιοχές εκτός Βόλου ή ακόμη και Μαγνησίας, από σχολεία τόσο των μεγάλων πόλεων όσο και της περιφέρειας των νομών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι σε ολόκληρη την εκπαιδευτική περιφέρεια Θεσσαλίας (και όχι μόνο) υπάρχει ένα αξιοσημείωτο δυναμικό με ενδιαφέρον και εσωτερικά κίνητρα για συμμετοχή στο εγχείρημα δικτύωσης Σχολείων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, με στόχο τη λειτουργία κοινοτήτων διερεύνησης των ζητημάτων που απασχολούν την εκπαιδευτική πράξη.

Η Ημερίδα ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00, μετά τις εγγραφές και την παράδοση του φακέλου του εκπαιδευτικού, και έληξε λίγο πριν τις 18.00 με την ολοκλήρωση του διαλόγου σε θεματικές ομάδες και την παράδοση των βεβαιώσεων στους/ις συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες.Πριν την έναρξη των εργασιών της ημερίδας οι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν ένα έντυπο για τα ερευνητικά θέματα που θεωρούν ότι είναι σημαντικό να μελετηθούν στα σχολεία. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με το πρόγραμμα,  εισηγήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εκπαιδευτικής έρευνας, ως ερέθισμα  και βάση διαλόγου για τη δημιουργία μιας κοινής ατζέντας θεμάτων προς διερεύνηση. Τα αρχεία των παρουσιάσεων μπορείτε να τα δείτε στο blog του προγράμματος (δηλαδή εδώ)  δίπλα στην ανάρτηση που αναφέρεται στη συγκεκριμένη εισήγηση και να προσθέσετε τα σχόλιά σας.
Κατα τη διάρκεια διεξαγωγής της ημερίδας, η οργανωτική ομάδα του προγράμματος, συνέλεξε, κατέγραψε και ομαδοποίησε τα θέματα που δηλώθηκαν αρχικά από τους εκπαιδευτικούς ή προέκυψαν από τη συζήτηση των εισηγήσεων. Την τελευταία ώρα των εργασιών της ημερίδας  οι παρόντες/ούσες εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε αίθουσες με τους αντίστοιχους εισηγητές των θεματικών και ακολούθησε συζήτηση σε τέσσερις ομάδες εργασίας  των θεμάτων που είχαν προταθεί σε κάθε ενότητα (Παιδαγωγική, Ψυχολογία, Γλώσσα-Λογοτεχνία, Θετικές Επιστήμες).
Αυτό που προέκυψε ως αποτέλεσμα του διαλόγου είναι ένας κατάλογος θεμάτων προς διερεύνηση , με βάση τον οποίο θα επιλεγούν τα επικρετέστερα θέματα για τη δημιουργία των αντίστοιχων ερευνητικών ομάδων. Ομως όσοι δεν συμμετείχαν δια ζώσης έχουν ακομα λιγο χρονο να προτεινουν κάποια θέματα στο φορουμ που υπάρχει στα δεξιά αυτου εδω του blog.

Θεωρώντας οτι τα θεματα έχουν κατα βάση ήδη παρουσιαστεί σας καλούμε να συμμετάσχετε στη διαδικασία της επιλογής θεμάτων δηλώνοντας  μέσω του blog  τις δικές σας προτιμήσεις, έως τις 17 Μαίου. Στα δεξια αυτου το blog υπάρχουν τα θέματα χωρισμένα χωρισμένα στις 4 κατηγορίες. (το λογισμικο που χρησιμοποιήθηκε ειναι σχεδιασμένο για να κανονίζονται συναντήσεις και έτσι κάθε μέρα αντιστοιχει και σε ένα θέμα). Μπορείτε να δηλώσετε το θέμα που σας ενδιαφέρει και ταυτοχρονα το ονομα και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Στην επόμενη φάση, τα θέματα που θα έχουν προκριθεί θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του προγράμματος, μαζί με τα ονόματα των μελών του τμήματος (ΠΤΔΕ), που θα συμπράξουν στο κάθε θέμα.

 Τότε, θα κληθείτε πλέον να δηλώσετε συμμετοχή στην ομάδα που θα αναλάβει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια έρευνα  στο συγκεκριμμένο αντικείμενο. Η συγκρότηση των ομάδων θα γίνει με διαδικτυακό διάλογο στο διάστημα μεταξύ 20-31 Μαίου.

 

Οι ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να οργανώνουν τον τρόπο εργασίας τους  τον Ιούνιο με στόχο να έχουν καταλήξει στο σχεδιασμό μιας ερευνητικής πρότασης ως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί μια 2η Ημερίδα παρουσίασης όλων των ερευνητικών σχεδίων. Η υλοποίηση των δράσεων προβλέπεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό της κάθε μιας. 

.