ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗ Γ ΤΑΞΗ

Συνολικές ψήφοι: 61

  Την προηγούμενη εβδομάδα βάλαμε σαν στόχο με τους μαθητές μου να παρουσιάσουμε τη γειτονιά του καθενός ξεχωριστά.

  Τα στάδια που ακολουθήσαμε ήταν πρώτα να την περιγράψουμε προφορικά, έπειτα γραπτά και τέλος (αυτό θα γίνει αύριο) εικαστικά με κολλάζ.

  Στο  προφορικό επίπεδο τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα να αναπτύξουν τις σκέψεις τους. Εγώ προσπάθησα με κατάλληλες ερωτήσεις να εκμαιεύσω περισσότερες λεπτομέριες και να εστιάσουμε στα πιο σημαντικά.

  Αφού ολοκληρώθηκαν οι προφορικές περιγραφές,τουλάχιστον 7-8 παιδιών περάσαμε στο γραπτό μέρος.Τους ζήτησα να σχεδιάσουν έναν ήλιο στο τετράδιό τους,βάζοντας στη μέση τη φράση "η γειτονιά μου". Έπειτα τα προέτρεψα να γράψουν στις ακτίνες του λέξεις που τους έρχονταν στο μυαλό διαβάζοντας το τίτλο του θέματος.

  Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του ήλιου, έδωσα την επόμενη οδηγία που ήταν για κάθε λέξη-ακτίνα να γράψουν άλλες 2-3 λέξεις που τους έρχονταν στο μυαλό με την καινούρια λέξη. Σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε το πρώτο δίωρο.

  Την επόμενη μέρα ζήτησα από τα παιδιά να φτιάξουν σύννεφα στη σελίδα απέναντι από τον ήλιο και μέσα να γράψουν προτάσεις που σχηματίζονται από τις ακτίνες του ήλιου. 

Αφού ολοκληρώθηκε και αυτή η διαδικασία περάσαμε στην τελευταία φάση που έπρεπε οι προτάσεις-σύννεφα να μπουν σε σειρά ώστε να μας δώσουν μια ικανοποιητική περιγραφή. Σε αυτή τη φάση προσπάθησα να καθοδηγήσω τα παιδιά με κατάλληλες ερωτήσεις που έφτιαχναν ένα "σκελετό" για την περιγραφή μας.

  Με την ολοκλήρωση της περιγραφής πέρασε και το δεύτερο δίωρο.

  Η εφαρμογή αυτού του πλάνου δουλειάς είχε τα εξής αποτελέσματα.

  α)Τα παιδιά χάρηκαν, συνεργάστηκαν,αυτοσχεδίασαν χωρίς να φοβούνται μήπως κάνουν λάθος και πώς θα τα γράψουν. Λειτουργούσαν αυθόρμητα και οι προτάσεις έβγαιναν αβίαστα ακόμη και από παιδιά που πριν δυσκολεύονταν πολύ.

  β)Τα κείμενα που έγραψαν ήταν ικανοποητικά.

  γ)Οι δυσκολίες που εντόπισα είχαν σχέση με την επιλογή των πρώτων λέξεων οι οποίες νομίζω θα έπρεπε να είναι πιο οριοθετημένες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Την επόμενη φορά θα δώσω από την αρχή τις ερωτήσεις του πλαισίου ώστε να καθοδηγούνται καλύτερα τα παιδιά. 

.