Διατυπώνω ερευνητικά ερωτήματα

Ψηφίσατε 3. Συνολικές ψήφοι: 230

Πώς την ιδέα μας θα την κάνουμε έρευνα

Δοκιμάζοντας να εφαρμόσω στην τάξη μου μια διαφορετική τεχνική ή έναν άλλο τρόπο για να υποστηρίξω την παραγωγή γραπτού λόγου από τους μαθητές μου είναι ένα πρώτο βήμα για να μπω σε μια διαδικασία να ψάξω περισσότερο πώς θα βελτιώσω τη διδασκαλία της συγκεκριμένης δεξιότητας. Αισθάνομαι ότι η ιδέα αυτή «δουλεύει», για να μπορέσω όμως να έχω πιο συγκεκριμένα στοιχεία που να μου το δείχνουν αυτό, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς και γιατί «δουλεύει», χρειάζεται να στήσω μια μικρή «έρευνα».

Πώς θα το κάνω αυτό; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσδιορίσω είναι πώς αυτή η ιδέα ή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές μου:

θα τους βοηθήσει να γράφουν πιο μεγάλα κείμενα;

θα τους βοηθήσει να γράφουν πιο οργανωμένα κείμενα;

θα τους βοηθήσει να γράφουν πιο ορθά γραμματικά και συντακτικά κείμενα;

θα τους βοηθήσει να γράφουν πιο κατάλληλα επικοινωνιακά κείμενα (κείμενα που να ταιριάζουν στον αποδέκτη τους και να πετυχαίνουν τον σκοπό τους, π.χ. να πληροφορήσουν για κάτι ή να διηγηθούν μια συναρπαστική ιστορία);

Φυσικά τα «καλά» κείμενα θα πρέπει να έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά δεν μπορώ να τα επιδιώξω και να τα επεξεργαστώ όλα συγχρόνως. Θα πρέπει να εστιάσω την προσοχή μου σε ένα ή δύο από αυτά, κι αυτό εξαρτάται πολύ από την τάξη και τις ανάγκες των μαθητών μου.

Όταν ξεκαθαρίσω πού θα εστιάσω, σε ποιο τομέα της παραγωγής γραπτού λόγου, τότε μπορώ να διατυπώσω τα ερευνητικά μου ερωτήματα:

για παράδειγμα, "Κατά πόσο η τεχνική του γραφικού οργανωτή στο προσυγγραφικό στάδιο μπορεί να συνεισφέρει στην παραγωγή πιο οργανωμένων δομικά κειμένων;".

Επόμενος στόχος μας λοιπόν είναι να προσδιορίσει ο καθένας τα ερευνητικά ερωτήματα που θέτει για τη συγκεκριμένη προσπάθεια που θα κάνει στην τάξη του. Περιμένουμε τις ανταποκρίσεις σας στη συνέχεια της συζήτησης που έχει ανοίξει ο καθένας.

.